Sağlık Bilimleri Fakültesi
2024-05-24

Fakültemiz Hemşirelik Bölümü Akreditasyon Belgesi Takdim Töreni ve 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası etkinliği 24 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirildi.



 

 

Programa Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülsüm ÖZKAN, HEPDAK Yönetim Kurulu başkanı Prof. Dr. Dilek Özmen, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Tülin YILDIZ, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Çağla ORAN, Dekan Yardımcısı ve Hemşirelik Bölüm Başkan V.  Dr. Öğr. Üyesi Arzu MALAK, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Cerrahi Hastalıkları ABD Başkanı Prof. Dr. Sayın Aysel GÜRKAN, TNKÜ Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdür ve Müdür Yardımcıları, çok sayıda akademisyen, idari personel, hemşireler ve öğrencilerimiz katılım sağladı.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülsüm ÖZKAN konuşmasında “Akreditasyon sürecinin ne kadar meşakkatli ne kadar zor olduğunu çok iyi biliyorum. Sizlerin de bu anlamda ne kadar emek sarfettiğinizin farkındayız. Programların akreditasyonunda Rektör Hocamızın desteği sonsuzdur. YÖK tarafından seçilen 25 uzmanlaşan üniversiteden biriyiz. Bununla birlikte YÖKAK’dan iki yıllığına kurumsal akreditasyon aldık. Akredite olan bölümler olarak YÖK tarafından TYYÇ logosu aldık ve bu durum bizler için gurur verici ve öğrencilerimizin geleceği için çok kıymetlidir. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi kaliteli, güçlü, teknolojik ve modern bir eğitimin adresidir.  Siz değerli öğrencilerimize bir üniversiteden çok daha fazlasını sunmak istiyoruz. Üniversitemizde akreditasyon sürecinde en hızlı aksiyon alan bölümlerden birisi Hemşirelik programıdır. Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünün üniversitemize katkısı gerçekten büyük. İlk olarak Hemşirelik Bölümü 2022 yılında iki yıllık akredite olarak büyük bir başarı gösterdi. 2024 yılında yeniden akredite olarak bu başarısını sürdürmektedir. 12 Mayıs Hemşireler Gününü ve Haftasını kutluyorum Hepinizi sevgi, saygı ve muhabbetimle selamlıyorum.” sözlerine yer verdi.

HEPDAK Yönetim Kurulu başkanı Prof. Dr. Dilek ÖZMEN konuşmasında “Hemşirelik Bölümü 2022 yılında başladığı akreditasyon yolculuğunun ilk yarısını ara değerlendirme ile tamamladı ve iki yıllık akredite oldu ama bu ara değerlendirme sonucunda akreditasyon sürecini beş yıla tamamlamaya da hak kazandı ve HEPDAK tarafından akredite edilen 29 programdan bir tanesi oldu. Ayrıca bu süreçte Sağlık Yüksekokulu olarak başladığı yolculuğunu Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak tamamlayarak üniversitenin de akredite olan yedi programından bir tanesi ve üniversitenin Tıp Fakültesinden sonra ikinci olarak akredite olan programı oldu. Ülkemizde hemşirelik eğitiminin kalitesini garanti altına almak için 2013 yılında HEPDAK kuruldu. HEPDAK bağımsız ve tüm paydaşları kapsayan bir dernektir ve YÖK tarafından tescil edilmektedir. Ülkemizde hemşirelik eğitimi 184 program ile yürütülmekte ve bunların 156 tanesi mezun vermektedir. Bu nedenle 156 programdan 29 akredite olan hemşirelik programının içinde olabilmek büyük bir başarıdır. Hemşirelik okullarının toplumda hastalara güvenli ve kaliteli bakım verecek mezunlar yetiştirme sorumluluğu vardır. Eğer hemşirelik okulları güvenli ve kaliteli bakım verecek mezunlar yetiştirmezlerse toplum sağlığı ciddi anlamda tehlikeye girebilir. Pandemi döneminde de hemşirelik mesleğinin ne kadar önemli bir role sahip olduğunu, hastayla her aşamada bir arada ve en önde olan bir meslek grubu olduğunu gördük. Akreditasyon eğitim kalitesinin arttırılması için uygulanan bir sistem, yeterlilik belgesi anlamına da geliyor. Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü de bu belgeyi alarak eğitiminin yeterli olduğunu ve yetkin mezunlar verebileceğini kanıtlamış oldu. Bugün burada sevincinizi sizle paylaşmaktan çok mutluyum. Emeklerinize sağlık” sözleri ile konuşmasını tamamladı.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Tülin YILDIZ, “2018 yılında akreditasyon yolculuğuna Sağlık Yüksekokulu olarak başladığımız Hemşirelik Bölümü akreditasyon süreci ile ilgili çalışmaları 2020 yılında HEPDAK Program Değerlendirme başvurumuzu yaparak devam ettirdik. Pandemi nedeniyle başvurumuzu 2021 yılında tekrar yenileyerek HEPDAK tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 2022 yılı itibariyle iki yıl süreyle Hemşirelik Bölümü akredite edildi. Öğretim elemanlarımız, idari personellerimiz, öğrencilerimiz ve tüm paydaşlarımızla yaptığımız toplantılarda her zaman başarabiliriz düşüncesi içerisindeydik ve sonunda başarı Hemşirelik Bölümü için akreditasyon belgesiyle taçlandırıldı. 2023 yılında yapılan yeniden başvuru sonucu Hemşirelik Bölümü üç yıl daha akredite edilmeye hak kazanarak beş yıllık akreditasyonunu sağlamış oldu. Saygıdeğer Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN’in akreditasyon sürecindeki destekleri ve üniversitemizde okul-hastane iş birliği içerisinde çalışılmakta olunması, hemşirelerimizin bilimsel gelişimlerine ve öğrencilerimizin eğitimlerine çok büyük katkı sağlamakta, mesleğin güçlenmesini ve görünürlüğünü artırmaktadır. Bu anlamda Saygıdeğer Rektörümüze şükranlarımı sunuyorum.  Akreditasyon yolculuğunda Sayın Rektörümüze, Rektör Yardımcılarımıza, Fakülte Hemşirelik Bölümü öğretim elemanlarına ve fakültemize akreditasyon sürecinde destek veren tüm öğretim elemanlarına, üniversitemiz ve fakültemiz idari personeline, öğrencilerimize, hemşirelerimize ve tüm diğer paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz. HEPDAK Yönetim Kurulu başkanı Prof. Dr. Dilek ÖZMEN’e ve Prof. Dr.  Aysel GÜRKAN’a hem etkinliğimize katkılarından dolayı hem de akreditasyon belgesi takdiminde sevincimizi birlikte paylaşmamıza vesile oldukları için teşekkür ediyor, 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftasını ve akreditasyon başarımızı kutluyorum.” cümlelerini ifade etti.

Hemşirelik Bölüm Başkan Vekili Dr. Öğr. Üyesi Arzu MALAK “Hemşireler Birliği, her yıl, Dünya Hemşireler Günü için bir tema belirlemektedir. Son yıllarda temalarını doğrudan hemşirelik mesleği üzerine belirlemeye başlamıştır. 2024 yılı Uluslararası hemşireler günü teması ‘“Hemşirelerimiz, Geleceğimiz: Bakımın Ekonomik Gücü’’ olarak belirlenmiştir. Sağlık alanında gelişmenin en temel adımı hemşirelerin güçlendirilmesidir. Sağlık sisteminin %80’ini hemşireler oluşturmaktadır. Bu nedenle, desteklenen ve güçlendirilmiş bir hemşirelik işgücü, sağlık çıktılarını iyileştirmek için etkili bir çözümdür. Bizler Hemşirelik Bölümü olarak öğrencilerimizin yaratıcı ve yenilikçi yönlerini destekleyerek, lisans ve lisansüstü eğitim öğretim süreci ile mesleğimizin güçlenmesine olan katkımızı devam ettirmekteyiz. Bu yıl bu anlamlı günde, bölümümüzün 3 yıl süre ile yeniden akredite edilmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Sözlerime son verirken, tüm meslektaşlarımın Hemşirelik Haftasını kutluyorum.” cümlelerini ifade etti.

HEPDAK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Dilek ÖZMEN tarafından Hemşirelik Bölümü "Akreditasyon Belgesi" Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülsüm ÖZKAN, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Tülin YILDIZ, Hemşirelik Bölüm Başkan V.  Dr. Öğr. Üyesi Arzu MALAK ve Hemşirelik Bölümü öğretim elemanlarına takdim edildi.

Programda Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aysel GÜRKAN “Bakımın Ekonomik Gücü: Hemşireliğe Duyarlı Kalite Göstergeleri” sunumunu geçekleştirildi.

Programda HEPDAK öğrenci değerlendiricisi olmaya hak kazanan Öğrenci Cihan ŞEKER, Öğrenci Remziye AYDOĞDU, Öğrenci Aslı Çağla AKAMCA, Öğrenci Emre KOŞAR’a HEPDAK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Dilek ÖZMEN ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Tülin YILDIZ tarafından başarı belgeleri takdim edildi.

Program sonunda TUBİTAK-2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenen öğrencilerimize başarı belgeleri takdim edilerek program sona erdi.